Kuluttajan oikeus saada maastavientilupa rahoitusyhtiöltä

Asiaselostus

Kuluttaja osti 28.8.2021 myyjäliikkeeltä vuonna 2014 käyttöönotetun Skoda Superb henkilöauton 9 029 eurolla. Auton matkamittarin lukema oli kaupantekohetkellä 307 000 kilometriä. Rahoitusyhtiö on rahoittanut kaupan osamaksusopimuksella.

Osapuolet ovat eri mieltä siitä, pitääkö rahoitusyhtiön myöntää lupa auton maastavientiin.

Lautakunnan ratkaisu

Kuluttajariitalautakunta ei suosita maastavientiluvan myöntämistä.

Ostajan vaatimukset perusteluineen

Kuluttaja vaatii luvan myöntämistä auton maastavientiin tai vaihtoehtoisesti vahingonkorvausta 11 700 euroa, mikä perustuu vuokra-auton kuluihin noin 50 käynnillä Venäjällä tai bussilippujen kustannuksia.

Kuluttaja totesi virheen ja ilmoitti siitä huhtikuussa 2022. Kuluttaja viittaa mm. ulkoministeriön kannanottoihin.

Myyjän vastaus perusteluineen

Rahoitusyhtiö kiistää kuluttajan vaatimuksen.

Tällä hetkellä se ei riskiarvionsa perusteella myönnä maastavientivaltakirjaa Venäjälle. Rahoitusyhtiö viittaa rahaliikenteen vaikeuksiin ja ulkoministeriön kannanottoihin. Venäjä on muuttanut nopealla aikataululla lainsäädäntöään. Suomi on irtisanonut vihreä kortti -sopimuksen Venäjän kanssa.

Ratkaisun perustelut

Osapuolten välisen osamaksusopimuksen ehtojen 3 kohdassa todetaan mm., että ”Ostaja ei saa ilman luotonantajan kirjallista suostumusta myydä tai vuokrata ajoneuvoa taikka viedä sitä Suomen rajojen ulkopuolelle.”

Asian arviointi

Lautakunta on tietoinen Venäjän yleisen tilanteen poikkeuksellisuudesta tällä hetkellä. Tilanteessa monet seikat ovat muuttuneet ja lisänneet mm. rahoitusyhtiön riskiä, jos sen omistama ja rahoittama auto viedään turistimatkaan tai vastaavaan liittyen Venäjälle. Lautakunta katsoo, että rahoitusyhtiöllä on sopimusehtojen mukainen oikeus kieltää auton maastavienti, mitä ei voi varsinkaan tässä tilanteessa pitää kuluttajan kannalta kohtuuttomana arvioituna kuluttajansuojalain 4 luvun 1 §:n perusteella.

Julkaistu 2.5.2023