Hintavirhe tietokonekomponenttien tarjouskampanjassa

Asiaselostus

Kuluttaja osti 14.4.2019 elinkeinonharjoittajan verkkokauppasivustolta etäkaupalla kaksi kappaletta Corsair HX1200 -virtalähteitä hintaan 69,90 euroa kappale. Elinkeinonharjoittaja peruutti seuraavana päivänä kaupat vedoten hintavirheeseen. Oikea tarjoushinta tuotteelle oli 169,90 euroa.

Asiassa on kyse siitä, onko kuluttajan katsottava täytyneen ymmärtää hintavirhe, vai onko hänellä oikeus saada virtalähteet sovittuun hintaan.

Lautakunnan ratkaisu

Kuluttajariitalautakunta suosittaa, että elinkeinonharjoittaja toimittaa kuluttajalle kaksi Corsair HX1200 -virtalähdettä hintaan 69,90 euroa kappale.

Hakijan vaatimukset perusteluineen

Kuluttaja vaatii elinkeinonharjoittajaa toimittamaan virtalähteet tilausvahvistuksen mukaiseen hintaan.

Kuluttajan mielestä tilauksen perumisella ei ollut perusteita, koska tilausvahvistus on lähetetty ja hintavirhe ei ollut kuluttajan mielestä mitenkään havaittavissa.

Elinkeinonharjoittajan vastaus perusteluineen

Kyseessä on inhimillisestä erehdyksestä johtunut hintavirhe, jonka korjaamisoikeuteen elinkeinonharjoittaja viittaa tilauksen yhteydessä asiakkaan hyväksymissä tilaus- ja toimitusehdoissa. Elinkeinonharjoittaja on korjannut virheen viipymättä heti sen huomattuaan.

Virtalähteiden hintahaitari markkinoilla on laaja mutta huippuluokan malleissa (1200W, 80 PLUS Platinum -sertifioitu) johon tämäkin kuuluu, yleinen hintataso on valmistajasta riippuen normaalisti noin 200-350 euron välillä ja tämän teholuokan virtalähteiden asiakaskohderyhmä tietää tämän hyvin. Kyseessä on tunnetun valmistajan premium-tuote, joita ei ikinä myydä polkuhinnoilla. Elinkeinonharjoittajan normaalihinta tuotteelle on 204,90 euroa eli oikea tarjoushintakin 169,90 euroa on yleiseen hintatasoon nähden hyvä tarjous. 69,90 euroa sen sijaan on ”liian hyvä ollakseen totta”.

Elinkeinonharjoittajan näkemys on, että asiakas ymmärsi tai hänen olisi pitänyt ymmärtää kyseessä olevan hintavirhe jo ennen tilauksen tekemistä, eikä tilaus siten sido elinkeinonharjoittajaa.

Ratkaisun perustelut

Asiassa on riidatonta, että elinkeinonharjoittaja on verkkokauppasivustollaan tarjonnut kysymyksessä olevia virtalähteitä kuluttajan ostamalla tarjoushinnalla. Kuluttaja on saanut elinkeinonharjoittajalta tilauksestaan tilausvahvistuksen.

Lähtökohtaisesti verkkokaupassa ilmoitetulla hinnalla tehdyt tilaukset sitovat niin myyjää kuin ostajaa. Mainittu pääsääntö ei kuitenkaan ole poikkeukseton.

Varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain 32 §:n 1 momentin mukaan tilanteessa, jossa jonkun tahdonilmaisu on erhekirjoituksen tai muun hänen erehdyksensä johdosta saanut toisen sisällyksen, kuin on tarkoitettu, ei tahdonilmaisu sellaisena sido sen antajaa, jos se, johon tahdonilmaisu on kohdistettu, tiesi tai hänen oli pitänyt tietää erehdyksestä.

Elinkeinonharjoittajan verkkokauppasivustolla on kuluttajan ostaessa virtalähteet ollut käynnissä tarjouskampanja. Lautakunta toteaa, että kampanjoiden yhteydessä on kuluttajan normaalihintoja vaikeampaa todeta jonkin tuotteen hinnan olevan virheellinen alennuksen sijaan. Tässä tapauksessa virheellinen hinta on ollut noin 34 % tuotteen normaalihinnasta. Lautakunta katsoo, etteivät näin suuret alennukset ole tämänkaltaisten tuotteiden yhteydessä tavanomaisia, mutta eivät myöskään poissuljettuja. Lautakunnan näkemyksen mukaan kuluttaja on voinut perustellusti olettaa kyseessä olevan erityisen hyvä kampanjahinta virheen sijaan. Elinkeinonharjoittaja on sidottu toimittamaan virtalähteet kuluttajalle tilausvahvistuksen mukaiseen hintaan.

Julkaistu 10.11.2021