Pelikonsolin kauppa. Järjestelmäpäivitys. Tavaran virhe. Virheen korjaaminen. Hinnanalennus.
VAATIMUKSET
K vaatii 150 euron hyvitystä.
PlayStation 3-pelikonsolista poistettiin tuki Linux-käyttöjärjestelmälle. Myyntihetkellä luvattiin, että konsoli tukee Linuxia ja internet-pelaamista. Päivityksen asentamisella menettää Linux-option. Jos päivitystä ei asenna, menettää internet-pelaamismahdollisuuden. K joutuu ostamaan joko uuden tietokoneen tai pelikonsolin korvaamaan puuttuvaa toiminnallisuutta.
K osti 6.6.2010 uuden pelikonsoliin tarkoitetun pelin, mutta peli ei toiminut päivittämättömässä konsolissa. Hän sai virheilmoituksen, jossa kehotettiin päivittämään järjestelmä. Peli maksoi 45 euroa.
VASTAUKSET
Myyjä kiistää vaatimukset.
Myyjän mukaan tuote soveltuu myyntihetken mukaisella kokoonpanolla ja ohjelmistoversiolla markkinoituun tarkoitukseen. Tuotteen ohjelmiston päivittäminen ei ole suoritettu myyjän toimesta, vaan palvelumuutos on valmistajan ja K:n välinen sopimus, mikä on suoritettu K:n toimesta.
Jos uusien julkaistavien pelien ja elokuvien kopiointisuojauksen toimivuus tai muu lisäominaisuus vaatii ohjelmiston päivittämistä, ei tämä ole myyjän vastuulla. Käyttöjärjestelmän ja pelien kehittäminen ei ole jälleenmyyjän päätettävissä.
K on solminut pelikonsolia käyttöönottaessaan valmistajan laatimat käyttöehdot. Tuotetta ei voi käyttää ilman näiden ehtojen hyväksymistä. Tämä on ohjelmallisesti estetty eli loppukäyttäjä ei saa käytettyä laitetta ennen kuin hän hyväksyy käyttöehdot.
Myyjä katsoo, että kyseessä ei ole myyjän vaikutuspiirissä oleva lisenssisopimus tai sen muutos, eikä myyjää voida kuluttajansuojalain mukaisesti pitää muutoksesta vastuussa.
Valmistaja kiistää vaatimukset.
VALMISTAJAN LAUSUMA
Valmistaja julkaisi 1.4.2010 PlayStation 3-pelikonsolin järjestelmäpäivityksen 3.21. Tämän päivityksen asennus poistaa Other OS-toiminnon joistakin pelikonsolimalleista. Päivitysongelma ei koske vuoden 2009 syyskuussa esiteltyä ohuempaa pelikonsolimallia. Jos kuluttajat eivät asenna uutta päivitystä, pelikonsolin toiminnallisuus heikkenee. Kuluttajat eivät pysty rekisteröitymään pelikonsolilla verkkoon ja käyttämään sellaisia verkon toimintoja, jotka vaativat rekisteröitymisen. Ilman päivitystä pelikonsolissa ei voi käyttää Blu-ray levyjä, jotka vaativat kyseisen 3.21 päivityksen tai sitä uudemman päivityksen. Ilman päivitystä ei voi ottaa käyttöön mediapalvelimeen tallennettuja tekijänoikeuksilla suojattuja videoita eikä saada uusia toimintoja tai parannuksia, jotka ovat kyseisessä tai uudemmissa päivityksissä.
Other OS-toiminto on lisännyt pelikonsolin hakkerointiriskiä. Onnistunut hakkerointi tulisi vahingoittamaan valmistajan omistusoikeuksia ja johtaisi mahdollisesti piraattiohjelmien tuotantoon, jolloin yhtiölle aiheutuisi taloudellista vahinkoa.
Kuluttaja on ostaessaan pelikonsolin hyväksynyt PlayStation 3:a koskevan käyttöoikeussopimuksen. Käyttöoikeussopimuksen mukaan valmistaja saattaa ajoittain toimittaa pelikonsoliin päivityksiä, tuoteparannuksia tai palveluja varmistaakseen järjestelmän asianmukaisen toiminnan. Jotkin palvelut saatetaan toimittaa automaattisesti käyttäjän ollessa verkossa ilman ilmoitusta. Tällaisia palveluita voivat olla esimerkiksi päivitykset tai tarkistetut asetukset ja ominaisuudet, jotka saattavat estää pääsyn luvattomaan tai laittomasti hankittuun sisältöön tai valtuuttamattomien laitteiden tai ohjelmien käytön pelikonsolin yhteydessä.
Pelikonsolin tuotteen lanseerauksen jälkeen on suoritettu 33 järjestelmän ohjelmapäivitystä. Vaikka päivityksiä käytetään usein toiminnallisuuden parantamiseksi, tässä tapauksessa valmistaja on katsonut välttämättömäksi Othet OS-toiminnon katkaisemisen konsolin eheyden suojelemiseksi. Toimenpide ei ole tehty pelkästään yhtiön eduksi, vaan myös sekä kuluttajien että niiden osapuolten eduksi, jotka toimittavat sisältöä pelikonsolille.
RATKAISUN PERUSTELUT
Kuluttajansuojalain 5 luvun 31 §:n 1 momentin mukaan ostajalla on oikeus kohdistaa tavaran virheeseen perustuva, tämän luvun säännösten mukainen vaatimuksensa myös elinkeinonharjoittajaan, joka aikaisemmassa myyntiportaassa on luovuttanut tavaran jälleenmyyntiä varten. K:lla on oikeus kohdistaa vaatimuksia myyjän lisäksi valmistajaan. Asiassa on siten arvioitava, onko tuotteessa ollut myyjän ja valmistajan vastuulle kuuluva virhe.
Kuluttajansuojalain 5 luvun 12 §:n mukaan tavaran on lajiltaan, määrältään, laadultaan, muilta ominaisuuksiltaan ja pakkaukseltaan vastattava sitä, mitä voidaan katsoa sovitun.
Jos ei muuta voida katsoa sovitun, tavaran tulee kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa. Mikäli tavara poikkeaa siitä, mitä edellä on lausuttu, siinä on virhe.
Jos myyjä on sitoutunut vastaamaan tavaran käyttökelpoisuudesta tai muista ominaisuuksista määrätyn ajan eli antanut takuun, kuluttajansuojalain 5 luvun 15 a §:n mukaan tavarassa katsotaan olevan virhe, jos tavara tänä aikana huonontuu takuussa tarkoitetulla tavalla. Virhevastuuta ei kuitenkaan synny, jos myyjä saattaa todennäköiseksi, että huonontuminen johtuu tapaturmasta, tavaran vääränlaisesta käsittelystä tai muusta ostajan puolella olevasta seikasta. Takuu ei rajoita kuluttajansuojalaissa säädettyä virhevastuuta.
Virheeseen vetoavan tulee pääsääntöisesti näyttää toteen väitteensä tavaran virheellisyydestä. Asiassa on riidatonta, että valmistaja julkaisi 1.4.2010 PlayStation 3-pelikonsolin järjestelmäpäivityksen, jonka asentaminen poistaa Other OS-toiminnon joistakin pelikonsolimalleista. Näin pelikonsoli ei ole enää Linux-käyttöjärjestelmän kanssa yhteensopiva. Jos käyttäjät eivät asenna uutta päivitystä, pelikonsolin toiminnallisuus heikkenee myös tällöin.
Valmistajan mukaan Other OS-toiminnon poistaminen on ollut välttämätöntä, koska muuten se olisi mahdollistanut piraattiohjelmien mahdollisen tuotannon. Tämä aiheuttaisi yhtiölle taloudellista vahinkoa. Edelleen valmistajan mukaan kuluttaja on ostaessaan tuotteen hyväksynyt käyttöoikeussopimuksen, jolla valmistaja voi levittää uusia päivityksiä verkon kautta myös ilman kuluttajan erillistä suostumusta.
Lautakunta toteaa, että osapuolet ovat yksimielisiä siitä, että sekä järjestelmäpäivityksen asentaminen että asentamatta jättäminen heikentää pelikonsolin toiminnallisuutta. Erimielisyys koskee sitä, onko K oikeutettu vaatimaansa hinnanalennukseen
Kuluttajansuojalain 5 luvun 18 §:n mukaan ostajalla on oikeus vaatia, että myyjä korjaa virheen tai toimittaa virheettömän tavaran.
Lautakunta toteaa, että virheen korjaaminen ei ole mahdollista, koska valmistaja on ilmoittanut toimineensa asiassa edellä mainitulla tavalla pelikonsolin eheyden suojelemiseksi.
Edelleen lautakunta katsoo, että kuluttajan kuluttajansuojalain nojalla myönnettyjä oikeuksia ei voida rajoittaa sillä, että kuluttaja on ostaessaan tuotteen hyväksynyt tuotetta koskevan käyttöoikeussopimuksen.
Jollei virheen korjaaminen tai virheettömän tavaran toimittaminen tule kysymykseen taikka jollei tällaista oikaisua suoriteta 18 §:ssä tarkoitetulla tavalla, ostaja saa kuluttajansuojalain 5 luvun 19 §:n mukaan vaatia virhettä vastaavaa hinnanalennusta tai purkaa kaupan, paitsi jos virhe on vähäinen.
Arvioitaessa sitä, onko virhe vähäinen vai onko ostajalla oikeus purkaa kauppa, on kuluttajansuojalain esitöiden mukaan (hallituksen esitys 89/2001 vp. s. 13) otettava huomioon virheen kokonaismerkitys ostajalle. Virhettä voidaan pitää vähäisenä esimerkiksi silloin, kun se on helposti ja nopeasti korjattavissa. Myös erilaiset pintaviat voivat olla luonteeltaan vähäisiä ja niiden merkitys voi olla ostajalle kaupan kokonaisuus huomioon ottaen vähäinen.
Lautakunta toteaa, että PlayStation 3-pelikonsolia voidaan edelleen käyttää rajoitetusti pelaamiseen ja elokuvien katsomiseen. Lautakunta katsoo, että Other OS-toiminnon poistaminen heikentää pelikonsolin ominaisuuksia sillä tavalla, että K on oikeutettu hinnanalennukseen.
Lautakunnan käsityksen mukaan PlayStation 3-pelikonsoleita, joissa on ollut kyseisen kaltaisia järjestelmäpäivitysongelmia on myyty Suomessa vuosien 2007-2010 aikana. Edelleen lautakunnan käsityksen mukaan pelikonsolien hinnat ovat laskeneet edellä mainittuna aikana huomattavasti. Myös pelikonsolien ominaisuudet ovat parantuneet. Tässä tapauksessa pelikonsoli on ollut ja on edelleen K:n käytössä. Näin ollen hinnanalennuksen määrää harkittaessa on otettava huomioon myös ostajan tavarasta saama käyttöhyöty, laitteen ikä sekä alkuperäinen ostohinta ilman pelejä ja tarvikkeita.
Edellä mainituilla perusteilla lautakunta katsoo, että K:lla on oikeus hinnanalennukseen. Lautakunta arvioi kohtuulliseksi määräksi 100 euroa.
SUOSITUS
Kuluttajariitalautakunta suosittaa, että myyjä ja valmistaja maksavat yhteisvastuullisesti hinnanalennuksena K:lle 100 euroa.Julkaistu 21.4.2011