
Vi kan hjälpa i tvister av följande slag
- Du har bokat en resetjänst av ett företag som är verksamt i Finland, såsom flyg, hotellrum, semesterstuga, festlokal eller hyrbil. Ni kan ha avtalat om att tjänsten ges i Finland eller utomlands.
- Du har köpt en taxi-, båt-, buss- eller tågresa i Finland.
Om ditt ärende gäller endast flyg, läs anvisningarna på sidan Flyg.

Vi kan inte hjälpa i tvister av följande slag
- Arbetsresor, där arbetsgivaren har betalat resan.
- Resebyråns eller annat företags konkurs.
- Resor och resetjänster som köpts utanför Finland, t.ex. om du har bokat hotellrum direkt på ett utländskt hotell. Undantag är flyg som omfattas av särskild EU-lagstiftning.
I dessa fall får du hjälp av
- Transport- och kommunikationsverket Traficom
, om ärendet gäller en arbetsresa eller rättigheter för personer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet vid resor.
- Konsumenteuropa (ECC)
, om du har köpt en resetjänst av ett utländskt företag inom EU, Norge, Island eller Storbritannien. Om du har köpt resetjänster i andra länder, erbjuder Konsumenteuropa inte förlikningshjälp, men kan ge dig råd om problemsituationer.
- Resebyråns guide, Finlands eller ett annat EU-lands konsulat på orten eller Konkurrens- och konsumentverket
, om resebyrån gör konkurs under resan.
- Konkurrens- och konsumentverket eller kreditkortsbolaget, om resebyrån gör konkurs före resan.
Läs om beslut som konsumenttvistenämnden har fattat om samma ämne.
Vanliga frågor
Jag var på en semesterresa där mycket gick åt skogen. Rummet hade inte den utlovade havsutsikten, simbassängen var smutsig, rummet var ostädat och den utlovade utflykten blev inställd. Jag meddelade inte om felen till resebyrån under semestern, utan kräver ersättning efter resan. Researrangören vill inte gottgöra felen i resan. Vad ska jag göra?
Man ska ge researrangören en möjlighet att rätta till felen. Därför ska man meddela om fel som man upptäcker under semestern till researrangören, dvs. resebyrån eller reseförmedlaren, redan under resan.
Reklamationen ska göras som snart som möjligt. Det räcker inte att du talar om felen för hotellpersonalen, utan du ska meddela om dem till researrangören som har sålt resan till dig.
Du kan meddela om felen till guiden eller researrangörens kontor. Vi rekommenderar att man meddelar skriftligt om fel, t.ex. per e-post.
Om du hänvisar till fel i resan först efter semestern, har du i allmänhet inte rätt till gottgörelse. Läs om konsumentskyddet för resenärer på
Konkurrens- och konsumentverkets sidor.Jag klagar hos konsumenttvistenämnden om en misslyckad resa. Hur kan jag bevisa att semesterresan inte överensstämde med avtalet?
Om du åberopar ett fel, måste du lägga fram en utredning över att felet har funnits. Ta foton där felet syns och skicka dem till nämnden som bilaga till ditt klagomål.
Om t.ex. reparationsarbeten på hotellet stör boendet, ta foton av byggarbetsplatsen och dess läge. Du kan också ta skärmdumpar av resebyråns webbsidor där resan har marknadsförts.
Om det inte finns foton eller andra bevis och företaget inte medger felet, är det besvärligt att bevisa felet. Det kan t.ex. vara svårt att bevisa att en magsjuka härstammar uttryckligen från hotellets restaurang. Du kan ändå ge nämnden en egen skriftlig utredning av saken.
Jag hade bokat ett hotellrum i Finland, men måste avboka det. Hotellet kräver att jag betalar avbokningskostnader. Får det göra så?
De flesta hotell bjuder ut rum med olika pris och de kan ha olika avtalsvillkor. I avtalsvillkoren avtalas det ofta också om avbokningsvillkor.
Det är bäst att läsa bokningsvillkoren noga, för 14 dagars ångerfrist som gäller andra inköp på nätet gäller inte inkvarteringstjänster, såsom hotellrum eller stughyra.
Om du klagar hos konsumenttvistenämnden, ska du visa på vilket sätt tjänsten inte överensstämde med avtalet. Det ska finnas bevis på felet, t.ex. avtalsvillkor eller en skärmdump av webbsidan där du gjorde bokningen.
Konsumenttvistenämnden kan också i enskilda fall anse att avbokningskostnaderna är oskäliga.
Läs om resenärers rättigheter på Konkurrens- och konsumentverkets sidor.
Publicerad 10.11.2020