Ingen gottgörelse för manipulation av utsläpp från bil, inga bevis på värdesänkning

Enligt konsumenttvistenämnden var bilen felaktig, när programvara som påverkar kväveoxidutsläppen hade installerats i den. I det fall som nämnden behandlade lade konsumenten dock inte fram bevis på att hen hade lidit ekonomisk skada på grund av felet. Beslutet fattades efter omröstning 5-4. I fråga om bevis ansåg minoriteten det tillräckligt sannolikt att bilens värde hade minskat trots reparationskampanjen. Ärendet behandlades inte som gruppklagomål.

I fallet som nämnden avgjorde krävde konsumenten ett prisavdrag på 17 000 euro av importören på grund av manipulation av utsläppsvärdena i en Skoda-bil som konsumenten köpt som ny år 2010. Bilens köpepris hade varit 24 500 euro. Enligt konsumenten hade man sålt hen en föreställning av en miljövänlig bil och gett felaktig information om bränsleförbrukningen, och bilens återförsäljningsvärde hade minskat på grund av utsläppsmanipulationen.


Nämnden ansåg i plenum att det utretts att bilen hade försetts med programvara som vid dynamometertest påverkar kväveoxiduppsläppens värden. I sitt återkallelsebrev hade importören också konstaterat att det var fråga om ett regelbrott. Bilen hade således ett fel som hade samband med motorprogramvaran.


Om bränsleförbrukningen konstaterade nämnden att värdena var riktvärden som erhållits i laboratorieförhållanden och som bilisten med sin individuella körstil kan över- eller underskrida. Om bilens bränsleförbrukning betydligt överskrider de angivna värdena, kan bilen vara behäftad med fel. Konsumenten borde dock lägga fram på bevis på att den överdrivna bränsleförbrukningen berodde på ett fel i bilen, inte på konsumentens egen körstil. Sådana bevis lades inte fram i tvisten. Det lades inte heller fram bevis på att installeringen av programvaran hade skadliga miljöverkningar och att det därför skulle ha getts en alltför positiv bild av bilens miljövänlighet i marknadsföringen.


"Trots att ett fel avhjälps kan det finnas kvar någon brist i produkten. Om det är så, har konsumenten rätt till gottgörelse också för den", säger ordförande Pauli Ståhlberg.


Enligt konsumenten hade bilens återförsäljningsvärde trots reparationskampanjen minskat till obefintlig och att ingen aktör accepterade bilen i utbyte. Det var också osäkert hur bilen skulle fungera efter ändringen av programvaran.


Nämnden ansåg att det inte heller hade lagts fram bevis på att bilen blivit sämre på grund av reparationen eller att dess värde minskat.


Enligt minoriteten har konsumenten endast begränsade möjligheter att lägga fram bevis på att bilen minskat i värde i en sådan situation. Minoriteten ansåg det tillräckligt sannolikt att manipulerade bilar förknippas med negativa goodwill-värden, även om felet rättas till i efterskott. Därför motsvarar deras pris vid återförsäljning inte sådana bilars som inte har manipulerats. Minoriteten rekommenderade ett prisavdrag på 500 euro i tvisten.


Konsumenten hade krävt att grupptalan väcks i ärendet. Nämnden kan behandla gruppklagomål, men endast konsumentombudsmannen kan inleda sådana hos nämnden. Konsumentombudsmannen har inte inlett ärendet som gruppklagomål hos nämnden.

Publicerad 24.11.2017