Vuokranantajan tekemä kylpyhuoneremontti. Vuokranalennus.

vuokraus

Diaarinumero: 3137/83/07
Antopäivä: 06.05.2008

Vuokralaiset ovat vuokranneet huoneiston (2h+k+s, 56,5 m2. Osapuolten välillä on kiistaa siitä, millä summalla vuokralaisille kuuluu hyvittää heidän huoneistossaan kevään

ja kesän 2007 aikana tehty kylpyhuoneen kosteusvauriokorjaus. Tapahtuma-aikaan kohteen kuukausivuokra oli 699,19 euroa.

VAATIMUKSET

Vuokralaiset vaativat, että vuokranantaja hyvittää aiheutuneesta haitasta kahden kuukauden vuokran. Vuokranantajan jo antama 689,96 euron hyvitys on riittämätön. Vuokralaiset vaativat lisähyvitystä 885,45 euroa.

Korjaus aloitettiin 2.5.2007 ja se kesti 18.6. alkavalle viikolle. Kylpyhuone oli kokonaan poissa käytöstä, kuivauslaitteet aiheuttivat meteliä ja lämmittivät asunnon jopa + 30o C asteiseksi. Tavaroita oli säilytettävä asunnon eteisessä ja olohuoneessa, mikä vaikeutti asunnossa liikkumista. Pyykki oli pestävä muualla. Käytössä ollut talojen yhteinen wc/suihku oli hyvin epäsiisti ja sijaitsi noin 150 metrin päässä vuokralaisten huoneistosta, mikä teki sen käytöstä epämiellyttävää ja vaivalloista.

Kiinteistön omistaja ja huoltoyhtiö lisäsivät vahingon määrää hitaalla toiminnallaan, sillä wc-istuimen vuoto korjattiin vasta kahden vuorokauden kuluttua siitä kun vuokralaiset ilmoittivat asiasta. Tällöin vuotovesi oli jo valunut wc-istuimen vierestä muovimaton alle ja irrottanut maton laajalta alueelta.

Wc-istuimen viimeiset osat vaihdettiin vasta 30.7.

Ennen remontin alkua vuokralaisille tarjottiin sijaisasuntoa noin kilometrin päästä. Vuokralaiset eivät kuitenkaan voineet muuttaa näin nopean aikataulun puitteissa, eivätkä he myöskään halunneet muuttaa sinne.

VASTAUS

Kohteessa tehtiin korjaustyö, jota ei voinut vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Korjaustyöt tehtiin 2.5.-18.6.2007 välisenä aikana. Asunnossa havaitun kosteusvaurion tultua tietoon vuokralaisille tarjottiin sijaisasunnoksi toista asuntoa kilometrin päästä heidän kodistaan, mutta he eivät ottaneet sitä vastaan. Remontista tuleva haitta pyrittiin minimoimaan järjestämällä vuokralaisten käyttöön wc/suihkutilat remontin ajaksi. Vuokralaisille on myös hyvitetty vuokrasta 70 prosenttia ajalta 2.-8.5.2007 sillä perusteella, että heillä ei ollut tällöin vielä käytössä suihkua, ja 40 prosenttia ajalta

8.5-16.6.2007 jolloin käytössä oli yhteisen wc:n lisäksi myös suihku. Lisäksi koko remontin keston ajalta on hyvitetty

5 prosenttia vuokrasta huoneiston eteisen osuutena, sillä kylpyhuoneen tavaroita oli varastoitu eteiseen. Myös kuivatuksen aiheuttama sähkönkulutus on hyvitetty. Vuokranantaja ei katso olevansa velvollinen lisähyvityksiin.

RATKAISU

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 21 §:n mukaan vuokranantajalla on oikeus suorittaa välittömästi hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, jota ei voi vahinkoa aiheuttamatta siirtää.

23 §:n mukaan vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Lautakunta katsoo vuokranantajan ryhtyneen asianmukaisella tavalla tarpeellisiin ja riittäviin toimiin korjauksesta aiheutuneen haitan minimoimiseksi. Tässä tarkoituksessa vuokranantaja on muun muassa tarjonnut vuokralaisten käyttöön korjauksen ajaksi lähistöltä sijaisasuntoa, josta vuokralaiset ovat kuitenkin kieltäytyneet. Lautakunta katsoo vuokralaisille jo annetun vuokrahyvityksen kattavan vauriosta ja korjauksesta heille aiheutuneen haitan. Tapauksessa esille tulleet tiedot siitä, miten vuokranantaja on vahinkoilmoitukseen reagoinut, eivät anna aihetta arvioida vuokranantajan vastuuta tätä ankarammin. Näin ollen lautakunta ei suosita asiassa hyvitystä.

Päätös oli yksimielinen.

 
Julkaistu 6.5.2008