Puuvillamaton kauppa. Lattiapinnoitteen (joustovinyyli) värjäytyminen.

Diaarinumero: 1069/30/07
Antopäivä: 05.05.2008

Kuluttaja (jäljempänä K) osti kesällä 2005 elinkeinonharjoittajalta (jäljempänä EH) villa-puuvilla maton 39,90 eurolla. Tammikuussa 2006 K huomasi, että hänen asuntonsa muovimatto oli värjääntynyt maton alta. K vaati EH:lta korvausta, mistä EH kieltäytyi, koska sen mukaan kyseessä oli lattiamateriaalin ominaisuus eikä maton virhe.

K on myynyt asunnon kesällä 2007. Hän on sopinut ostajan kanssa, että ostaja saa lautakunnan mahdollisesti suosittaman korvauksen.

VAATIMUKSET

K vaatii EH:a korvaamaan uuden parketin muovimaton päälle (noin 400 euroa) tai muovimaton uusimisen (660 euroa).

K:n ostama matto oli aluksi noin kuukauden ajan hänellä asunnon alakerrassa. Sen parkettilattiaan ei ollut tullut jälkiä. Noin kuukauden jälkeen maton ostosta hän siirsi sen asuntonsa yläkertaan. Tammikuussa 2006 hän huomasi yläkerran lattian muovimaton värjäytymisen ja valitti siitä EH:lle helmikuussa 2006. Matto oli tehnyt lattian muovimattoon tumman jäljen paikkaan, johon aurinko ei koskaan paista.

Lattian hoito-ohjeet ovat talokansiossa.

VASTAUS

EH:n mielestä matosta olisi jäänyt jälki myös alakertaan, jos siinä olisi virhe. EH ei havainnut matossa mitään, mikä olisi voinut aiheuttaa jälkiä. Jos matto tutkitaan ja osoittautuu, että sen ulkosäilytys huomioon ottaen matto on aiheuttanut lattian vian, EH on valmis korvaamaan uuden lattian asennuksesta koituvat kohtuulliset kulut.

SELVITYS

Maton valmistajan mukaan lattiapintaa peittävät esineet saattavat aiheuttaa joustovinyylimatoissa värimuutoksia. Irtomatot voivat sisältää aineita, jotka reagoivat joustovinyylimaton ainesosien kanssa, ja reaktio aiheuttaa värimuutoksen, joka yleensä on pysyvä. Väriaineen siirtymistä kiihdyttävät mm. kostutus, pesuaineet sekä värjäävän kappaleen ikä. Vauriota ei yleensä voi poistaa ilman päällysteen uusimista.

Värjäytymisen aiheuttajina ovat muovimaton ulkopuoliset tekijät, eikä niitä voida pitää muovimaton laatu- tai raaka-ainevirheinä. Vaurioita voidaan estää ja vähentää oikealla informaatiolla, joita valmistaja julkaisee. Kyseisiä hoito-ohjeita on maksutta saatavilla, ja urakoitsijoiden tulee toimittaa ne jokaiseen asuntoon huoltokirjan mukana.

RATKAISU

EH on katsonut, ettei sen myymässä matossa ole ollut virhettä. Valmistajan selvityksen mukaan jotkut lattiapintaa peittävät esineet, kuten irtomatot tai kalusteet saattavat aiheuttaa vinyylimatoissa värimuutoksia. Irtomatot saattavat sisältää aineita, jotka reagoivat vinyylimaton kanssa.

Myös lautakunnan tiedossa on, että muovisen lattianpäällysteen pehmenninkemikaalit saattavat haihtuessaan edesauttaa värien siirtymistä. Erityisesti ilmiö korostuu, jos muovimaton liimaus on vielä suhteellisen tuore, kuten K:n asunnossa.

Koska kysymyksessä on ollut lattiamateriaalin ominaisuus eikä virhe EH:n matossa, lautakunta ei suosita hyvitystä.

Päätös oli yksimielinen.

 
Julkaistu 5.5.2008