Lentoliput. Hinta. Tarjoushintaisten lippujen saatavuus

hinta
markkinointitiedot
lentolippu

Diaarinumero: 02/35/1436
Antopäivä: 08.07.2003

Kuluttajat (K:t) tilasivat 11.3.2002 elinkeinonharjoittajalta (EH) lentoliput Kittilään. Menolento oli 8.5.2002 ja paluulento 10.5.2002. Tilauspäivän jälkeen he yrittivät vaihtaa lippunsa tarjoushintaisiin lippuihin, mutta he eivät saaneet tarjoushintaisia lippuja. K:t maksoivat lentolippujen hinnan 337,10 euroa henkeä kohti lähtöpäivänä 8.5.2002.

Vaatimukset

K:t vaativat EH:ta palauttamaan 177 euroa lentolippujen hinnasta lain mukaisine korkoineen, koska tarjoushinta olisi ollut 160 euroa. Heidän mukaansa EH:n ilmoittelu on puutteellista eikä heitä asiakaspalvelutapahtumassa informoitu mahdollisuudesta lentää kesähinnoilla.

K:ien mukaan EH:lta ei kerrottu toukokuussa alkavasta kesäalennuksesta ajalle 6.5.-20.6.2002. Lippujen tilaamisen jälkeen K:t lukivat lehdestä, että EH antaa 70 prosentin kesäalennuksen. He soittivat EH:lle ja yrittivät korjata tilauksen. EH:lta kerrottiin, että alennus ei koske kaikkia paikkoja ollenkaan. Myöskään EH:n Internet-sivulla ei mainita siitä, että sielläkin ilmoitettu alennus koskee vain joitakin matkustajia. K:t eivät voineet enää peruuttaa lähtöään, koska kolmannelle matkustajalle oli jo lunastettu lippu ja hän ei olisi voinut lähteä ilman heitä.

Vastaus

EH kiistää vaatimukset. EH:lla on laaja valikoima erilaisin ominaisuuksin ja ehdoin varustettuja erihintaisia lippuja reiteilleen. Matkustajat ovat 11.3.2002 tiedustelleet lentomatkoja. EH:lta on tarjottu edullisinta heidän matkasuunnitelmiinsa sopivaa hintaa, jonka he ovat hyväksyneet ja tehneet paikkavarauksen. EH julkaisi 13.3.2002 tarjoushinnan. Matkustajat olivat tästä tiedon saatuaan olleet yhteydessä EH:n puhelinmyyntiin. Kyseisille päiville ei ollut kuitenkaan enää saatavilla tarjoushintaisia lippuja. Matkustajat tiedustelivat vielä lähtöpäivänä ennen lippujen hinnan maksamista tarjoushintaisia lippuja. Kun niitä ei edelleenkään ollut saatavilla, he maksoivat varaamansa lentoliput.

EH:n mukaan tietyntyyppisiä erikoishintaisia lippuja on olemassa vain tietty kiintiö kullekin lennolle eikä lentoa siten myydä etukäteen täyteen alennetuilla hinnoilla. Vaikka lennot eivät todennäköisesti olleet loppuunmyytyjä, erikoishintaisia lippuja ei päätetty myydä enempää kuin niiden kiintiöksi on päätetty. EH on liittänyt vastaukseensa EH:n sisäisen, 8.3.2002 päivätyn myyntitiedotteen, josta näkyy 13.3.2002 julkaistavaksi päätetty tarjoushinta.

Ratkaisu

K:t ovat 11.3.2002 tilanneet lentoliput EH:lta. Tämän jälkeen EH on myynyt samaan kohteeseen lentolippuja myös tarjoushinnalla. K:t vaativat EH:ta palauttamaan heidän maksamansa hinnan ja tarjoushinnan välisen erotuksen.

EH:n mukaan tarjoushinta on julkaistu 13.3.2002, mikä ilmenee myös EH:n lautakunnalle toimittamasta myyntitiedotteesta. K:t ovat tilanneet lentoliput ennen tarjoushinnan julkaisemista, joten EH:n virkailijan ei ole tarvinnutkaan tuolloin kertoa tarjoushinnasta, jota ei ollut vielä julkaistu. Se, että EH:n virkailija olisi antanut K:ille virheellistä tai puutteellista tietoa lippujen hinnasta lippuja tilattaessa, on jäänyt näyttämättä.

Lautakunta toteaa, että EH:lla ei ole velvollisuutta myydä tarjoushintaisia lippuja kaikille, vaan sillä on mahdollisuus myydä vain osa saman lennon lipuista tarjoushinnalla. Lehti-ilmoitukset ja niitä vastaavat markkinointitiedot eivät lähtökohtaisesti sido niiden antajaa sillä tavoin, että tämä olisi velvollinen tekemään niiden mukaisen sopimuksen. Markkinointitiedot voivat kuitenkin tulla sopimuksen osaksi, ellei niitä ole ennen sopimuksen tekemistä oikaistu.

Lautakunta katsoo, että lehti-ilmoituksen ja EH:n Internet-sivujen tiedot ovat olleet puutteellisia, koska niissä ei ole ilmoitettu, että tarjoushintaisia lentolippuja on tarjolla vain rajoitettu määrä kullekin lennolle. Markkinointitiedoissa olleet puutteet on tässä tapauksessa kuitenkin oikaistu K:ien otettua yhteyttä EH:aan. Heillä ei ole tämän vuoksi oikeutta hyvitykseen myöskään sen johdosta, että markkinointitiedoissa on ollut puutteita.

Osapuolet ovat tässä tapauksessa sopineet lentojen hinnaksi 337,10 euroa henkeä kohti. K:illa ei ole oikeutta saada lipuista alennusta sen vuoksi, että lippuja on myyty myös tarjoushintaan toisille matkustajille tarjouskampanjan aikana.

Kuluttajavalituslautakunta ei suosita hyvitystä asiassa.

Päätös oli yksimielinen.

 
Julkaistu 8.7.2003