Uuden moottoriveneen kauppa. Sitoiko ostajan kaupanteon jälkeen näkemä tarjousilmoitus myyjää?

sopimuksen sisältö
tarjous

Diaarinumero: 01/33/1140
Antopäivä: 15.02.2002

Kuluttaja (K) sai 26.3.2001 myyjältä tarjouksen uudesta Buster L -veneestä Honda perämoottoreineen. K hyväksyi tarjouksen ja sopi hakevansa veneen moottoreineen 17.4.2001.

Kun K meni noutamaan venettä sovittuna päivänä, hän havaitsi 1.4.2001 ilmestyneessä iltapäivälehdessä, että mm. myyjäliike mainosti kyseisen venepaketin ostajille annettavasta 5 000 markan ostoedusta palveluiden ja tavaroiden muodossa. K vaati kyseistä etua itselleen noutaessaan venepakettia, mutta myyjä ei suostunut vaatimukseen.

Vaatimukset

K vaatii myyjää luovuttamaan hänelle 5 000 markan edestä veneilyvarusteita.

Vastaus

K sai huomattavan ostoedun (18 400 markkaa) venepaketistaan, koska tarjous, minkä hän hyväksyi, tehtiin hänelle nettohinnoin. Mainoksessa ilmoitettu etu on kauppiaan antama myötäjäinen suositushinnoista.

K halusi tehdä kaupan sovituilla ehdoilla vaikka kaupan purku ilman kuluja olisi ollut hänelle mahdollinen vaihtoehto. Asiasta lyötiin kättä päälle.

Ratkaisu

Oikeustoimilain 1 §:stä ilmenevän periaatteen mukaan sopimus syntyy, kun sopimuksen tekemisestä annettuun tarjoukseen annetaan hyväksyvä vastaus.

Lautakunta toteaa, että myyjäliike on tehnyt tarjouksen veneen ja moottorin kaupasta 26.3.2001, ja K on kertomansa mukaan hyväksynyt tarjouksen. Näin ollen molempia osapuolia sitova sopimus syntyi tuolloin sovituilla ehdoilla. Tehtyyn sopimukseen ei vaikuta myyjän lukuun myöhemmin julkaistut mainokset. Näin ollen myyjäliikkeellä ei ole velvollisuutta suostua muuttamaan tehtyä sopimusta.

Kuluttajavalituslautakunta ei suosita hyvitystä.

 
Julkaistu 15.2.2002