Ratkaisut 2002

Kuluttaja (K) osti 27.10.1998 vuonna 1997 käyttöön otetun Toyota Corolla STW 1.6henkilöauton 97 000 markan kauppahinnalla. Auton matkamittarissa oli kaupantekohetkellä 33 430 kilometriä.

Autolla oli maahantuojan myöntämä takuu 3 vuotta tai 100 000 kilometriä. Takuu siirtyi kaupassa K:lle. Sen päättymispäivä oli 21.8.2000.

K:n valitus koskee sitä, että hän havaitsi teettäessään vara-avainta 21.7.2000, että hän ei ollut kauppaa tehtäessä saanut käyttöönsä auton pääavainta vaan huoltoavaimen, josta ei voinut teettää vara-avaimia.

K vaati myyjältä auton alkuperäisiä avaimia tai korvausta lukkojen ja avainten muutoksesta aiheutuneista kustannuksista. Myyjä kieltäytyi hyvityksestä.

Auton huoltokirjassa kohdassa avaimet (moottorin käynnistyksenestojärjestelmällä varustetut autot) todetaan:

"Autoonne kuuluu kaksi erilaista avainta.

1. Pääavain (musta) - Avain sopii kaikkiin lukkoihin. Jos haluatte, että Toyota-korjaamo valmistaa Teille toisenkin pääavaimen, korjaamo tarvitsee malliksi alkuperäisen avaimen, koska siinä on sisäänrakennettuna pieni radiolähettimen tapaan toimiva elektroninen transponderi.

2. Huoltoavain (harmaa) - Avain ei käy tavarasäiliöön. Sekä pää- että huoltoavaimessa on auton käynnistysjärjestelmään viritetty transponderi, eli tunnistusmerkin lähetin, jota tarvitaan moottorin käynnistämiseen. Sen tähden on erittäin tärkeätä etteivät avaimet pääse hukkumaan. Jos valmistutatte itse lisäavaimen, sillä ei voida käynnistää moottoria, koska siinä ei ole transponderia. Voitte sulkea tavaranne tavarasäiliöön ja jättää autoon vain huoltoavaimen viedessänne auton pysäköitäväksi. Koska ovet ja tavarasäiliö voidaan lukita ilman avainta, on syytä pitää vara-avainta aina mukana siltä varalta, että avaimet jäävät lukittuun autoon."
 
Julkaistu 12.9.2013