Etusivu » Riita-asiat » Kuluttaja-asiat » Vakuutukset ja pankit

Vakuutukset ja pankit

Kuluttajan ottamista koti-, auto-, tapaturma- jne. vakuutuksista voi valittaa kuluttajariitalautakuntaan. Lakisääteisistä vakuutuksista, esimerkiksi liikennevakuutuksesta sekä lakisääteisestä tapaturma- ja eläkevakuutuksesta ei voi valittaa kuluttajariitalautakuntaan.

Näitä koskevissa korvauspäätöksissä on erikseen neuvottu, miten niihin haetaan muutosta. Niissä on mainittu myös aika, jonka kuluessa päätökseen voi hakea muutosta.

Kuluttajariitalautakunta ei käsittele vastuuvakuutuksia, joissa ei ole kysymys kuluttaja-asiasta.

Joko vakuutuksen pitää olla selkeästi kuluttajan ottama tai vahingon pitää olla aiheutunut kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan sopimustilanteessa. Esimerkiksi liukastumisvahingoista, joissa asunto-osakeyhtiön tai kunnan vakuutusyhtiö on kieltäytynyt korvauksesta, ei voi valittaa kuluttajariitalautakuntaan.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta neuvoo vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasiakkaita heidän valitusasioissaan. Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan yhteydessä toimivat vakuutuslautakunta ja arvopaperilautakunta. Lisätietoja www.fine.fi.

Vakuutuslautakunnan toimivalta vakuutusasioissa on laajempi kuin kuluttajariitalautakunnan. Kuluttajariitalautakunta ei käsittele valituksia, jotka ovat käsittelyssä tai jotka on jo käsitelty Vakuutuslautakunnassa.

 
Julkaistu 15.7.2013