Etusivu » Riita-asiat » Asuntoasiat » Uuden asunnon kauppa

Uuden asunnon kauppa

Uuden asunnon kaupassa osakkeenostajia suojataan jo rakennusvaiheessa. Rakennuttajan pitää huolehtia niin sanottujen turva-asiakirjojen säilyttämisestä. Osakekirjojen painattamisesta ja säilyttämisestä esimerkiksi pankissa on myös huolehdittava.

Yhtiöllä on oltava taloussuunnitelma. Osakkeenostajien ja yhtiön turvaksi on asettava säädetyt vakuudet. Osakkeenostajilla on oikeus valita rakentamisvaiheen tilintarkastaja ja työmaalle rakennustyön tarkkailija.

Lisätietoa uuden asunnon kaupasta saat esimerkiksi Kuluttajaviraston Internet-sivuilta.

Jos asunnon valmistuminen viivästyy, ostajalla on oikeus pidättää osa kauppahinnasta. Lisäksi hänellä on oikeus korvaukseen viivästyksen aiheuttamasta vahingosta. Olennaisen viivästyksen vuoksi sopimuksen voi purkaa. Jos asunnon valmistumisaika on kuitenkin arvioitu, sen luovutus saa myöhästyä 30 päivää.

Kun uusi asunto on luovutettu, se on syytä tarkastaa heti. Virheet ilmoitetaan myyjän edustajalle. Jo tässä vaiheessa virheitä korjataan.

Jos virhe ei vaadi välitöntä korjaamista, myyjä saa lykätä korjauksen vuositarkastuksen ja -korjauksen yhteyteen. Virheistä on ilmoitettava viimeistään vuositarkastuksen yhteydessä. Jos virhettä ei ole siihen mennessä voinut havaita vaan se ilmenee myöhemmin, ilmoitus on tehtävä kohtuuajassa virheen havaitsemisesta.

 
Julkaistu 8.7.2013